01

Wat is een brandbook?

Een Brandbook is een document dat het verhaal en de identiteit van jouw merk beschrijft. We onderscheiden dit in hoofdzakelijk twee elementen. “De merkidentiteit in woord, en de visuele merkidentiteit van je bedrijf.” De merkidentiteit in woord kun je vergelijken met de biografie van jouw merk of bedrijf. Het probeert een beeld te schetsen van de persoonlijkheid en menselijke eigenschappen van je merk. Het delen hiervan met jouw doelgroep biedt hen de gelegenheid om zich ermee te identificeren, wat voor een verbinding zorgt. Om dit in een Brandbook in kaart te brengen maken wij gebruik van de Golden Circle van Simon Sinek en de kernwaarden van jouw bedrijf. Hier komen we later in dit artikel nog op terug.

 

De visuele merkidentiteit omvat alle visuele kenmerken van je merk. Het doel is om direct herkenbaar te zijn, waar en wanneer dan ook. Laten we een korte test doen: ik noem twee visuele eigenschappen en jij noemt het merk dat in je opkomt. Klaar? Geel en de letter M of blauw en de letter F. Welk merken komen bij je op? Dit zijn wellicht inkoppertjes maar toch leggen wij als mensen direct de connectie met merken. De visuele identiteit wordt bepaald door het logo, kleurgebruik, designs, brandvoice, typografie, fotografie en videografie.

02

Voor wie is een Brandbook?

Het Brandbook wordt gedeeld met je eigen (toekomstige) werknemers. Dit doe je omdat het belangrijk is dat je werknemers jouw merk volledig begrijpen en dit met trots uit kunnen dragen naar de doelgroep, het team en stakeholders. Door iedere werknemer hier deel van uit te laten maken creëer je een draagvlak binnen jou bedrijf om zo succesvol mogelijk te worden en te blijven. 

 

Ook uit praktische overwegingen is het zeer verstandig om het Brandbook te delen met je werknemers. Het Brandbook biedt namelijk alle richtlijnen om een consistent merkimago te bouwen. Door alle communicatie uitingen te testen aan deze richtlijnen zul je merken dat jouw unieke identiteit op elk platform consistent wordt verspreid. Het is daarnaast zeker geen slecht idee om het Brandbook te delen met jouw doelgroep. Zo geef jij op een directe manier aan om een kijkje te nemen met de merkidentiteit van het bedrijf. Dit kan zelfs zorgen voor een betere band met je doelgroep. 

03

Waarom is een Brandbook zo belangrijk?

Het is de droom van iedere ondernemer. Een betrokken klantenkring en blije werknemers die elke dag keihard werken om het bedrijf zo goed mogelijk te laten presteren. Een Brandbook kan hier, niet zo verassend, een belangrijke rol in spelen. 

 

De merkidentiteit, vastgelegd in het brandbook is UNIEK. Dit is hetgene dat jouw bedrijf herkenbaar en onderscheidend maakt ten opzichte van de rest. Deze unieke identiteit is wat ervoor kan zorgen dat je doelgroep je herkent en er positieve associaties ontstaan waardoor je op lange termijn loyale klanten krijgt. Dit zijn klanten die terugkomen om wie jij als bedrijf bent en wat je uitdraagt. Ook in je organisatie is een Brandbook bijna onmisbaar. Een merkidentiteit valt of staat met het consistent zijn in alle communicatie uitingen zodat je doelgroep je herkent. Een Brandbook is hierbij het perfecte middel om dit te waarborgen. Zoals eerder besproken biedt een Brandbook namelijk alle richtlijnen om een consistent merkimago te bouwen. Het is de ideale manier om te testen of je consistent blijft. 

04

De onderdelen van een Brandbook

De inhoud van een brandbook is niet standaard. De onderdelen variëren op basis van de specifieke eisen, behoeften en prioriteiten van een merk of bedrijf. Wij hebben de essentiële fundamenten van een Brandbook hieronder uitgesplitst . Deze vormen in onze visie de kern die noodzakelijk is voor het creëren van een consistente merkidentiteit.

Why How What

De Golden Circle van Simon Sinek

Een Uniek logo

De eerste indruk en herkenning

Kleuren schema

De psychologie achter kleuren

Typografie

De psychologie achter lettertypes

Fotografie

De creatie van beleving bij jouw merk

Brandvoice

Hoe spreek jij je doelgroep aan?

05

Why How What, de Golden Circle van Simon Sinek

In het eerste hoofdstuk van dit artikel: Wat is een Brandbook, hebben we het gehad over twee elementen. Eén daarvan was “de merkidentiteit in woord.” Deze behandelen we aan de hand van drie vragen, namelijk waarom bestaat het merk, wat maakt jouw merk onderscheidend en wat biedt je aan. Dit concept helpt om een consistente en krachtige merkboodschap te creëren richting jouw doelgroep. 

 

Waarom (Why): In het brandbook gaan we dieper in op de kernwaarden, missie en visie van jouw merk. Dit omvat het begrijpen en communiceren van de redenen waarom je merk bestaat, wat je probeert te bereiken en welke maatschappelijke impact je wil hebben. Deze informatie dient als basis voor het verbinden van jouw merk met het publiek op emotioneel niveau.

 

Hoe (How): In deze sectie wordt beschreven hoe jouw merk zich onderscheidt van anderen. Dit omvat de unieke processen en kernwaarden die je hanteert om doelstellingen te bereiken. Het beschrijft ook de manier waarop jouw merk beloften nakomt en klantinteracties beheert.

 

Wat (What): Hier wordt beschreven welke producten of diensten je merk aanbiedt. Het gaat niet alleen om het beschrijven van de fysieke aspecten, maar ook om het in lijn brengen van deze aspecten met het ‘waarom’ en ‘hoe’. Dit helpt om een consistente merkidentiteit over alle communicatiekanalen te handhaven.

Door de Golden Circle te integreren in een brandbook, kunnen we een krachtige boodschap creëren die dieper gaat dan alleen oppervlakkige kenmerken. Het helpt om een emotionele band met jouw op te bouwen en een betekenisvolle positie in de markt te versterken.

 

Wil je weten hoe grote organisaties zoals Apple de Golden Circle gebruikt voor het bewaken van de merkideniteit? Wij hebben hier een aanvullend artikel voor gemaakt, speciaal voor jou. bekijk het in onze learnbaze. 

06

Een uniek logo

De kracht van een logo schuilt in zijn vermogen om de identiteit van een merk te vatten in één enkel beeld. Het logo biedt directe herkenning en wekt associaties op met de waarden van het merk. Een krachtig logo heeft het potentieel om merkloyaliteit te versterken, hoewel dit een proces is dat tijd vergt. Zelfs de meest iconische merken zijn ooit klein begonnen – denk aan de Nike-swoosh of het herkenbare appeltje van Apple.

 

Onze benadering van logo-ontwerp rust op vier pijlers: eenvoud, tijdloosheid, memorabiliteit en veelzijdigheid. Als je meer wilt weten over het effectieve gebruik van een logo, bekijk dan ons aanvullende artikel in de learnbaze en ontdek welke eisen aan een logo worden gesteld.

07

Kleurenschema

Wat is een kleurenschema? Een kleurenschema is een instrument die weergeeft welke kleuren jij in jouw branding toepast. Dit geeft jou het potentieel om je merk te onderscheiden van concurrenten. Daarnaast stelt het je doelgroep in staat om jouw merk te associëren met de eigenschappen en waarden die deze specifieke kleuren oproepen.

 

Het is wel belangrijk dat het kleurenschema consequent wordt toegepast op alle online en offline kanalen. Zo waarborg je de herkenbaarheid.  Om deze consistentie te waarborgen is het gebruik van kleurcodes een waardevol hulpmiddel. Zo zorg je ervoor dat je nooit afwijkt van de beoogde uitstraling.

 

De kracht van het kleurgebruik bij een merk is enorm groot. Al in het begin van de 19e eeuw speculeerde diverse wetenschappers over verschillende emoties die kleuren kunnen oproepen. De psychologie achter kleurgebruik en de effecten op emoties en aankoopgedrag behandelen we in een ander artikel. Als je klaar bent met het lezen van dit artikel kun je in de Learnbaze de psychologie van kleuren gaan ontdekken! 

08

Typografie

Wat is typografie? Dit is “het vormgeven en organiseren van geschreven tekst”. Het doel is om de inhoud van jouw geschreven tekst over te brengen aan de lezer. Dit is in de praktijk nog niet zo makkelijk. Zo kan een “overload” aan tekst de lezer juist wegjagen. Om dit te voorkomen kun je de lezer positief beïnvloeden door de regelafstand aan te passen, de tekstkleur aangenaam te maken, gebruik te maken van dikgedrukte woorden zodat lezers sneller kunnen scannen, meer witruimte tussen alinea’s te gebruiken en nog veel meer. 

 

Het is je waarschijnlijk al opgevallen dat dit artikel ook uitgebreid is. Wij hebben ervoor gekozen om te werken met een samenvatting. Zo kun jij in één klik naar de voor jou meest waardevolle content scrollen. Daarnaast maken we gebruik van onderbrekingen met alinea’s om de tekst luchtig te houden en kaderen we heel duidelijk de onderwerpen af met nummers en dikgedrukte “koppen”. 

 

Hoe ervaar jij dit? En stel je voor dat dit artikel één grote lap tekst was. Wil je het dan nog lezen?

09

Fotografie

Fotografie speelt een cruciale rol bij het vormgeven van de visuele identiteit van jouw organisatie. In het Brandbook worden specifieke richtlijnen vastgelegd voor het toepassen van fotografie, waardoor het een belangrijk stuurmiddel wordt voor de visuele uitstraling van je organisatie.

 

Stel je maar eens voor: Je hebt nieuwe zakelijke foto’s nodig voor je website en/ of sociale media. Door de richtlijnen in het Brandbook vast te leggen, beschikt de fotograaf over essentiële informatie die hij of zij kan benutten tijdens de fotoshoot en bij de nabewerking. Hierbij wordt gedacht aan de gewenste fotostijl, de kleurenpaletten die overeenstemmen met de huisstijl, de benodigde bestandsformaten en resoluties. Tevens worden de belangrijkste ‘Do’s and Dont’s’ in kaart gebracht. “Een goed begin is immers het halve werk!”

10

Brandvoice

De Brandvoice bepalen is een geweldig onderdeel van het brandbook. Dit het grootste deel van de communicatie met jouw doelgroep en daarmee ook een van de meest bepalende factoren.  Het is daarom van belang dat de Brandvoice zorgvuldig wordt afgestemd zodat deze menselijke dimensie is van jouw merk consistent kan worden ingezet door tekstschrijvers en werknemers in de organisatie. 

Het concept van de Brandvoice, wat in de volksmond ook wel ‘tone of voice’ wordt genoemd, kan worden verdeeld in 2 delen: De voice en de tone. 

 

De manier waarop je communiceert in woord en schrift wordt grotendeels beïnvloed door de persoonlijkheid van je merk, dit is de voice. Er zijn talloze manieren bedacht om deze persoonlijkheid te bepalen, maar een van de bekendste is toch wel het ‘brand personality spectrum’. Dit model is een hulpmiddel om de persoonlijkheid van je merk in kaart te brengen aan de hand van keuzes tussen 2 uitersten. Bijvoorbeeld serieus (formeel) of leuk (informeel). De tone wordt gevormd door andere elementen:

 

  • De doelstelling
  • Het communicatiekanaal
  • De doelgroep. 

 

Het is geen toeval dat de doelgroep als laatste wordt benoemd. Hoewel de doelgroep van groot belang is, is het riskant om je taalgebruik direct daarop aan te passen. Dit komt omdat de doelgroep vaak wordt gekozen aan de hand van sectoren en branches en niet op een persoonlijk niveau. Zo kan het namelijk zijn dat iemand zijn karakter niet aansluit bij de branche waarin hij of zij werkt, waardoor de boodschap niet goed overkomt. 

Wil jij weten hoe jij een unieke Brandvoice creëert? Kijk dan verder in de Learnbaze en laat je inspireren!